COOL programma

Sterke vrouwen en mannen met gebalde vuist omhoog die uitdrukt: "Ja, ik kan dit!"

“Afvallen? Niet moeilijk doen als het samen kan!”

Leefstijlpraktijk Uden biedt het GLI-programma COOL aan

Heb je overgewicht of obesitas en behoefte aan begeleiding om je leefstijl te verbeteren?

Het programma is een erkend leefstijlprogramma waarin je, door een gecertificeerde coach, begeleid wordt naar een gezondere leefstijl.

COOL betekent Coaching Op Leefstijl, duurt 2 jaar en je doet dit samen met anderen in een groep. Het programma wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering en heeft geen invloed op jouw eigen risico.

Het belangrijkste doel is om overgewicht aan te pakken. Hierbij is er aandacht voor gezonde voeding, beweegmogelijkheden en factoren die een negatieve invloed hebben op een gezonde leefstijl, zoals bv. stress en slaapgebrek.

Het is geen dieet, wat je start en weer stopt. Je krijgt inzicht in jouw gewoonten en patronen en gaat stap voor stap werken aan een gezonder leven waar je jezelf goed bij voelt.

ACTUEEL

start van nieuwe groepen

 • September 2023, Donderdagavond, start 14 sept, 18.45-20.15 u
 • December 2023, Vrijdagmiddag, start 15 dec, 15.30-17.00 u

Wanneer kom je in aanmerking voor volledige vergoeding?

Je komt in aanmerking voor volledige vergoeding van het programma als je:

 • Ernstig overgewicht hebt (BMI hoger dan 30) of
 • Overgewicht hebt (BMI tussen 25 en 30)
  • met risicoverhoogde factoren op hart- en vaatziekten of diabetes type 2 (roken, verhoogde bloeddruk, verhoogde cholesterolwaarden of bloedsuikerspiegel, etc.)
   of
  • met aanwezigheid van artrose of apneu
   of
  • met een vergrote buikomvang (man ≥ 102 cm, vrouw ≥ 88 cm)

Twijfel je of je in aanmerking komt, neem dan eerst even contact op met onze praktijk. Ook voor vragen of meer informatie kun je contact met ons opnemen.


Hoe verloopt het programma?

De rode draad van het programma is hoe je zélf kunt werken aan een gezondere leefstijl en hoe dit vol te houden is. Je leert jouw eigen gezondere keuze te maken. Je richt jezelf op wat je kunt doen om gezonder te leven en jezelf beter, fitter en energieker te voelen.

En zeker niet onbelangrijk, je gaat ervaren hoe leuk het is om aan jouw gezondere leefstijl te werken!

Het programma duurt 20-24 maanden en kent een basisfase en een onderhoudsfase. In totaal zijn er:

 • 16 groepsbijeenkomsten
 • een individuele intake en outtake
 • 6 individuele coachgesprekken

Ervaringen van deelnemers

Grote aanhalingstekens

Iedere keer goed en fijn wanneer ik jou gezien en gesproken heb. Je geeft mij altijd een positieve vibe en boost.

H. Neijenhuis

Volkel

Grote aanhalingstekens

Ik kom graag naar de bijeenkomsten. Manier waarop we dit samen met elkaar mogen doen en jij dit doet, maakt mezelf bewust en geeft vertrouwen. Fijn dingen te kunnen delen en ervaringen van anderen te horen.

W. van Lanen

Uden


Veel gestelde vragen

Een gecombineerde leefstijlinterventie is een programma voor mensen met overgewicht of obesitas. Het is gericht op de gedragsverandering en werkt naar het bereiken van een gezondere leefstijl én het volhouden hiervan. Er zijn op dit moment vier erkende GLI’s die in de basisverzekering zitten. In deze regio wordt de GLI COOL uitgevoerd.

Je kunt direct contact met ons opnemen voor het informeren naar de mogelijkheden om te kunnen starten. Wanneer je met ons een intake hebt ingepland, is het belangrijk om een verwijzing van de huisarts of specialist te hebben.

Neem eerst contact op om te kijken of dit programma geschikt is voor wat je wenst te bereiken. Zo ja, dan ben je zeker ook meer dan welkom, maar zijn de kosten van het programma (ongeveer € 800,= voor de volledige 2 jaar) voor eigen rekening.

Jazeker. Voeding is één van de gebieden waar we in het programma mee aan de slag gaan. Maar het programma kijkt naar meerdere factoren die invloed hebben op jouw gezondheid en gewicht. Je wordt gecoached op het maken van bewuste en gezondere keuzes en het veranderen van jouw gedrag hierin. Het programma neemt je langer mee. Een diëtist kan zeker in bepaalde situaties ook een meerwaarde geven in dit proces.

COOL werkt naar het creëren van een gezondere leefstijl (duurzaam resultaat) en richt zich niet alleen op voeding en bewegen. Afhankelijk van persoonlijke inzet, maar ook andere factoren waar je niet altijd (volledig) invloed op hebt, is er het gewenste resultaat op gewicht. Gewichtsverlies is een gewenst resultaat, maar niet het enige doel. 

Het programma is geen sport- of beweegclub. Binnen het programma wordt gekeken o.a. op het gebied van bewegen wat voor jou passend zou kunnen zijn om meer beweging in jouw dag te brengen. Jouw leefstijlcoach zal handvaten geven en, bij behoefte, het lokale sport- en beweegaanbod in de regio met je delen. Dit geldt ook voor voeding: We delen kennis en kijken naar wát gezonde voeding is. We geven adviezen, maar géén kant en klare eetschema’s op maat.

Deze medicijnen kunnen voor de behandeling van een kleine groep mensen met ernstig overgewicht worden vergoed vanuit de basisverzekering. Níet de leefstijlcoach, maar de huisarts of specialist bepaalt of je hiervoor in aanmerking komt. Als dit zo is, dan is één van de voorwaarde dat je al minstens een jaar deelnemer bent van een GLI-programma, bv. de COOL.